Odhalení pomníku letcům u Jilešovic na Hlučínsku :: LeteckeMuzeum.eu

Odhalení pomníku letcům u Jilešovic na Hlučínsku

12.05.2013 18:50

Ve čtvrtek 9. května 2013 byl slavnostně odhalen pomník věnovaný sovětským letcům, kteří zde zahynuli v troskách bombardéru A-20 Boston při bojovém letu 21. dubna 1945. Letoun byl zasažen německým flakem a zřítil se do zalesněného svahu u Jilešovic. V jeho troskách zde zahynuli gardový kapitán I.N.Bělobobrov a staršina B.P.Šiškin. Ostatním dvou členům posádky se podařilo hořící stroj opustit na padáku.
 

Odhalení pomníku a pietního aktu se zúčastnili starostové okolních obcí, delegace z Generálního konzulátu Ruské federace v Brně v čele s generálním konzulem Andrejem Šaraškinem a atašé Antonem Petrakovem, zástupci Lesů ČR, členové klubů vojenské historie a další hosté  a média.

Pomník byl vybudován přičiněním leteckých nadšenců v čele s Jiřím Kolářem. Na jeho realizaci se podíleli členové KVH Slezsko, Silesia Hunters  i další jednotlivci. Celý počin je spontánním snažením příznivců vojenské historie v tomto regionu, za což jim patří veliký dík a je hodný následování i v dalších případech leteckých havárií z období druhé světové války.

Přátelské setkání účastníků vzpomínkové akce dále pokračovalo u hrabyňského památníku, kde se uskutečnil banket v restauraci u muzea.

 

 

Více informací na:

https://www.sbirani.cz/viewtopic.php?f=84&t=3320&start=20

Vyhledávání

Kontakt

Správce muzea a průvodce muzeum@suchdol-nad-odrou.cz Kamila Böhmova
605 113 310
724 389 269