Nález Messerschmittu Bf 109 G-14/U4 u Oder :: LeteckeMuzeum.eu

Nález Messerschmittu Bf 109 G-14/U4 u Oder

07.09.2010 11:49

V sobotu 28. srpna 2010 byly u Oder na Novojičínsku nalezeny a vyzdviženy trosky německé stíhačky Messerschmitt Bf 109 G-14/U4 sestřelené v souboji s americkými stíhači dne 17.12.1944 v největší letecké bitvě nad našim územím během 2.světové války.

Tomuto úspěchu předcházelo několik let badatelské práce, pátrání mezi žijícími pamětníky i spousta nachozených kilometrů přímo v terénu. Ikdyž jsme měli k tomuto případu poměrně dost historických podkladů, nedařilo se nám dlouho vlastní místo havárie přesně lokalizovat. Na povrchu za ta léta po letadle nezůstalo téměř nic a nebylo se opravdu čeho chytit. Nakonec napomohla náhoda a na obdělávaném poli se nám přece jen podařilo najít drobné úlomky duralu. Celá věc musela takříkajíc „uzrát“.

 

Nalezený válečný stroj náležel do stavu elitní stíhací eskadry JG 300 „Wilde Sau“ nacistické Luftwaffe. Pilotem byl 24 letý Uffz. Heinzem Riese, který toho dne u Oder našel svou smrt. Osudnou neděli 17.12.1944 odstartoval v 10.45 hod. spolu s ostatními spolubojovníky od IV.Gruppe JG 300 do bojové akce z letiště Reinsdorf nedaleko Berlína. Zde nad Moravou je čekalo střetnutí s letadly 15. americké letecké armády, které pro změnu startovaly zase z italských základen. V tomto velkém střetnutí bylo tehdy ztraceno téměř 70 letadel a 222 letců obou bojujících stran, kteří byli buď zabiti, zraněni nebo upadli do zajetí.

 

Právě stíhačku Messerschmitt Bf 109 G-14/U4 pilota Uffz. Heinze Rieseho s výrobním číslem W.Nr. 511977 a taktickým označením „žlutá 16“, která byla vyzbrojena kromě dvou 13 mm kulometů MG 131 nad motorem i účinným 30 mm kanónem MK 108, se nám podařilo objevit a její trosky následně vyzdvihnout. Okolnosti havárie nám podrobněji popsal pan Oskar Kubíček z Oder, který byl po pádu letadla na místě mezi prvními. „Německá stíhačka přeletěla ve velké rychlosti nad městem ve směru od Jakubčovic a letěla poměrně nízko. Na úrovni závodu Optimit mohla být tak ve výšce 100 m. V těsném závěsu za ní se řítila americká stíhačka P-51 Mustang, která po té německé pálila ze všech palubních zbraní. Jak byla na úrovni Skřivánčí ulice vyskočil z ní pilot, kterému se však neotevřel padák a při dopadu na zem se zabil. Jeho bezvládné tělo leželo na poli za stodolou za Skřivánčí ulicí. Pilot měl rozbitou hlavu a jeho tělo udělalo hluboký otisk v zemi. Letadlo dopadlo nedaleko od něj, kde pak přes křídlo narazilo o zem, částečně se zabořilo a začalo hořet.“

 

Podle dobových dokumentů se dále dovídáme, že německý pilot byl po lékařském ohledání pochován dne 20.12.1944 na městském hřbitově v Odrách katolickým farářem Emilem Pillichem. V roce 1998 byly jeho ostatky spolu s ostatními padlými německými vojáky z Oder převezeny do Valašského Meziříčí na Centrální německý válečný hřbitov. Jeho jméno je uvedeno na jedné z pamětních desek (v Bloku 2) přímo u vstupu na válečný hřbitov. Pokud bychom shrnuli všechny údaje k jeho osobě, které se nám zatím podařilo zjistit tak


Uffz. Heinz Riese celým jménem Heinrich Josef August Riese se narodil dne 1.11.1920 v Bodenrode (Hailigenstadt v Německu), katolík, příslušník 15. letky IV./JG 300 „Wilde Sau“, číslo osobní identifikační známky: 53530/100, sestřelen v boji dne 17.12.1944 u Oder, v současné době pochován ve Valašském Meziříčí.

 

Pokud jde o trosky letadla ty měly být podle pamětníků během krátké doby z pole uklizeny za využití ruských zajatců. Při převozu trosek měl platoňák se zbytky letadla stát krátkou dobu i přímo na náměstí v Odrách. Jak se však ukázalo při podrobném terénním průzkumu Klubu přátel Suchdolu n.O. – sekce vojenské historie, ne vše bylo z místa skutečně odvezeno.

 

Na místě havárie byly nalezeny fragmenty přední části stíhačky včetně hlavního nosníku křídel, pilotní kabiny, torza leteckého kanónu Rheinmetall-Borsing MK 108, palubních přístrojů a agregátů, řídící páky - kniplu, který naposledy svíral právě pilot Uffz. Heinz Riese. Ze 4 m hloubky byl vyzdvižen motor stíhačky DB 605 A s výrobním číslem W.Nr. 100687 včetně reduktoru. Nalezené fragmenty letadla byly převezeny do Muzea městyse Suchdol n.O., kde po odborném ošetření a konzervaci budou následně vystaveny veřejnosti v nově budovaných prostorách muzea.

 

Tímto objevem jsme opět přispěli svým pomyslným „kamínkem“ do historické mozaiky tohoto gigantického střetnutí, které se u nás odehrálo téměř před 66 lety. Dosud nejsou známa

 

všechna místa havárií letadel a nebyly objasněny ani osudy jejich letců. Jsme rádi, že se nám takto podařilo posunout celé pátrání zase o kousíček dál, i když nalezení vlastního místa havárie u Oder bylo víceméně dílem náhody a badatelského štěstí.

 

 

Petr Bartošík     Klub přátel Suchdolu n.O.- sekce vojenské historie

 

Fotografie k článku:

 

Vyzdvižení:

https://leteckemuzeum.galerie.cz/4793322-odry-skrivanci-bf-109g-14-u4

Čištění a konzervace:

https://leteckemuzeum.galerie.cz/4825295-cisteni-a-konzervace

Dobové fotografie Bf 109:

https://leteckemuzeum.galerie.cz/6056500-messerschmitt-bf-109

 

Vyhledávání

Kontakt

Správce muzea a průvodce muzeum@suchdol-nad-odrou.cz Kamila Böhmova
605 113 310
724 389 269