Nové Lublice - havárie Messerschmittu Bf 109G-6 :: LeteckeMuzeum.eu

Nové Lublice - havárie Messerschmittu Bf 109G-6

26.01.2012 15:08

Naše pátrání jsme zahájili v roce 2005 na základě poznatků J. K. z Ostravy (alias jkmineral), kterému se v roce 2002 podařilo na místě najít menší zbytky letadla a dokonce torzo jednoho z kulometů MG 131 (W.Nr.15960, kód výrobce fzs).

 

Nám se místo havárie podařilo lokalizovat dne 30.7.2005 a od místní pamětnice paní Elišky Kučové jsme se dozvěděli i bližší okolnosti havárie německé stíhačky, která zde měla spadnout někdy v létě 1944. Stroj se zabořil hluboko do bažiny za vesnicí, kde je dnes soukromý pozemek s rybníkem a rekreační chatkou. Pilotovi se před tím podařilo z poškozeného letadla vyskočit na padáku a ten pak měl zůstat viset lehce zraněný na telefonním sloupě nedaleko jejich domu. To nám později potvrdil i další z pamětníků pan Schindler z Nových Lublic - „Místní němečtí občané na něho běželi s vidlemi a kosami. Pilot křičel, že je Němec ať ho nechají. Poté ho z drátů sundali…“ Dále jsme se dozvěděli, že trosky letadla měly být po roce 1990 vykopány. Mimo jiné jsme získali také kontakt na bývalého polesného pana Roberta Salavu, který měl u výkopu být osobně. Z telefonátu s ním jsme se dozvěděli, že trosky stíhačky Bf 109 byly opravdu vykopány – „kopal to nějaký sběratel a letecký fanda tam od vás z Novojičínska, bylo to jeho Hobby. Měl jsem z toho i někde fotky i jeho adresu, ale několikrát jsem se stěhoval a ani nevím kde to už mám – zněla jeho odpověď. „Kopalo se bagrem v průběhu týdne nebo 14 dnů. Moc se o tom nemluvilo a místní si toho téměř ani nevšimli. Vykopal se motor Mercedes-Benz, vrtule, části křídel… vše si odvezl“. Pan Salava nám na závěr slíbil, že ještě pohledá – bohužel nenašel nic a naše další telefonáty již zůstaly bez úspěchu.

Po dalších pět let v nás zůstával jeden velký otazník – kdo jen mohl být tím záhadným sběratelem z Novojičínska? Tak jak to v těchto zdánlivě neřešitelných případech bývá - napomohla náhoda! V roce 2010 se mi zcela nečekaně podařilo potkat na vánočních trzích přímo na novojičínském náměstí člověka – leteckého fandu z nedalekého Příbora, který v létě 1991 osobně trosky tohoto stíhacího Bf 109G-6 vyzdvihl. Co Vám budu povídat, měl jsem z toho opravdu velkou radost a to ještě větší, když se mi poté do rukou dostaly i fotografie z výkopu (z laskavým svolením jejich autora se nyní můžete po létech i vy s nimi seznámit). Nalezené fragmenty válečného stroje nakonec skončily z části v leteckém muzeu v Praze -Kbelích a z části v soukromé sbírce neznámého sběratele z Čech.

Velkým úspěchem bylo také nalezení dobových dokumentů k tomuto případu v Zemském archivu v Opavě, o který se postaral kolega badatel Petr Sikora. Z objevených dokumentů vyplývá, že se předmětná havárie stala u Nových Lublic dne 7.8.1944. Němci se poté v září 1944 snažili trosky tohoto stroje vyzdvihnout. Byl zde však velký problém - bažinatý terén a vyzvednutí trosek zde proto bylo velmi obtížné. Trychtýř po dopadu letadla se zcela zalil vodou a ta se nedařila odčerpat ani za pomoci místních hasičů s výkonným dieselovým čerpadlem. Vyprošťovací práce zde vedl Uffz. z Prostějova, který měl pro tyto účely k dispozici 8 lidí. Byly tedy sesbírány jen dosažitelné zbytky letadla a přední část Bf 109 i s motorem zůstala, přes všechnu vynaloženou námahu nakonec zabořena v zemi - podle tehdejšího odhadu Němců 10 m hluboko. Sesbírané trosky pak byly převezeny najatým traktorem s vlečkou od fy. Duschek ve dnech 5.- 6. 9. 1944 do Mladecka (zřejmě do žel. stanice, kde byly trosky vagónovány a převezeny pravděpodobně do Prostějova).

 

Závěrem lze k tomuto případu říci, že uvedená havárie se vztahuje k leteckému souboji, který se odehrál dne 7.8.1944, okolo poledne, mezi německými a americkými stíhači nad Fulneckem. V leteckém boji byla sestřelena celkem 4 německá letadla. Šlo o 3 stíhací Messerschmitty Bf 109 G-6 od doplňovací stíhací jednotky EJGr. Ost  (základna Liegnitz) a jeden Junkers Ju 88A-4 od NJG 7 (základna Brieg), který měl za úkol navádět stíhače proti americkým bombardérům směřujícím nad Horní Slezsko.

 

U Nových Lublic byl v tomto utkání s největší pravděpodobností sestřelen Bf 109G-6 (W.Nr. 440061) „žlutá 15“ pilotovaný Obfw. Hermannem Stahlem, o kterém je v některých materiálech uváděno, že byl zraněn u Neusorge/Neisse. Německá letadla padla za oběť americkým stíhačům na strojích P-51 Mustang od 317. stíhací perutě 325. stíhací skupiny 15. letecké armády, kteří měli toho dne za úkol ochranu bombardovacích letounů při přeletu z  jihoitalských základen s cílem bombardovat rafinérie v Blechhammeru na území dnešního Polska.

 

Petr Bartošík

 

Fotografie z výkopu najdete na:

 

https://leteckemuzeum.galerie.cz/5594031-nove-lublice-bf-109g-6

 

 

K doplnění ještě můžeme dodat, že trosky naváděcího Ju 88A-4, který byl sestřelený v této bitvě a zřítil se u Slezských Vlkovic, byly v letech 2008-2009 vyzdviženy členy KPS-sekce vojenské historie a jsou vystaveny v Leteckém muzeu Suchdol nad Odrou.

Vyhledávání

Kontakt

Správce muzea a průvodce muzeum@suchdol-nad-odrou.cz Kamila Böhmova
605 113 310
724 389 269