Messerschmitt sestřelený nad Fulnekem :: LeteckeMuzeum.eu

Messerschmitt sestřelený nad Fulnekem

12.04.2013 14:44

Dne 7. srpna 1944 podnikly bombardovací letouny americké 15. letecké armády svůj druhý útok na hornoslezské rafinérie Blechhammer-sever a Blechhammer-jih (na území dnešního Polska). Ke splnění tohoto nelehkého úkolu tehdy odstartovalo z italských základen  406 těžkých čtyřmotorových bombardérů B-17 „Flying Fortress“ a B-24 „Liberator“. Jejich doprovod tvořilo 355 stíhacích strojů P-51 „Mustang“  a P-38 „Lightning“. Proti této letecké síle Němci nasadili několik svých stíhacích jednotek mimo jiné i Messerschmitty Bf 109G-6 od doplňující výcvikové skupiny EJGr. Ost, operující právě v prostoru Horního Slezska.

 

Toho dne těsně před polednem se na nebi nad Fulnekem rozhořel lítý boj – německé stíhací Messerchmitty se utkaly s Mustangy od 317. perutě 325. stíhací skupiny a v následujících soubojích Američané z oblohy smetli tři z osmi Bf 109. Jedna z nich havarovala u nedalekého Klokočova (pilot Lt. Ernst Twittmann se z poškozeného stroje zachránil výskokem na padáku), druhá Bf 109 se zřítila u obce Nové Lublice  (její pilot se snesl rovněž k zemi na padáku s lehkým zraněním). Tyto dvě havárie byly podrobněji popsány již dříve na našich stránkách v předešlých článcích.

 

Třetí Messerschmitt Bf 109G-6 (W. Nr. 20207) s taktickým označením „bílá 20“ se toho dne zřítil přímo za městem Fulnek na pole směrem k obci Děrné. V jeho troskách zahynul pilot Fhr. Edgar Bartels. A jak se to vše tenkrát vlastně odehrálo?

 

Oprašme vzpomínky přímého svědka události, tehdy 13-ti letého Helmuta Kovaříka, jehož výpověď v roce 2002 zaznamenal pan Stanislav Šmeidler z Děrného:

 

„Bylo to ve žních roku 1944 začátkem srpna, kdy byla ještě některá úroda na polích. Bylo pondělí, když jsem šel z Fulneku k sedlákovi do Kletného do služby. Zrovna jsem procházel kolem zámku kaštanovou alejí, když jsem uslyšel silný hukot leteckých motorů. Za kaštankou jsem ze zvědavostí vyšplhal na vysoký dub, na němž byl myslivecký posed a tento velký přelet amerických bombardérů jsem sledoval. Přelétávaly z jihozápadu na severovýchod.  Společně semnou tam ty desítky letadel pozoroval i starý p. Štaffa, který tam osekával okraj pole. Ze směru od Opavy náhle přiletěly německé stíhačky Messerschmitt Bf 109 a chtěly nesmyslně zespodu napadnout toto velké seskupení letadel. Náhle se však seshora spustilo dolů několik doprovodných strojů, které měly za úkol tyto odvážlivce zlikvidovat. Najednou nastal ještě větší rachot a začal ostrý boj. Sledoval jsem vše z toho posedu do té doby, než kolem stromu začaly svištět kulky. Boj zuřil nízko nad městem a samotné siluety pilotů v kabinách bylo dobře vidět. Slezl jsem dolů. Jeden ze tří letounů (zbylé byly zahnány dále) byl obklopen třemi americkými stíhačkami, které po něm střílely (jedna letěla nad ním a další dvě po stranách). Udělaly asi 3 okruhy nad městem, během nichž začal německý letoun hořet. V posledním okruhu ho tak tlačily k zemi, že proletěl jen kousek od komína cihelny. Vletěl dosti naplocho do děrenského pole a vyryl dlouhou rýhu, kterou vytvořila přední část letadla (rýha byla dlouhá asi 20m a hluboká 0,5 m, směr rýhy byl od Fulneku k děrenské silnici). Při pádu na pole vletěl mezi panáky obilí a vše začalo hořet. Bylo to v blízkosti Sokolova pole a stará Sokolová se tak lekla, že údajně ztratila řeč. Při havárii se utrhlo křídlo a to skončilo až v těžbě cihelny. Ostatní součástky se rozletěly po širokém okolí. Pilot byl vážně zraněn předešlou střelbou a měl i polámané nohy. Na místo havárie se hned seběhlo několik lidí, ale zanedlouho byli z tohoto prostoru vyhnáni německými vojáky z posádky, která sídlila na zámku. Prostor byl hlídán a do večera bylo vše uklizeno. Celý souboj trval asi 3 minuty.“

 

Tolik vzpomínky místního kluka - pamětníka události, a teď dejme slovo přímému aktérovi leteckého souboje, americkému stíhači 1/Lt Barriemu Davisovi, který s největší pravděpodobností právě tuto    Bf 109 s  Fhr. Bartelsem sestřelil:

„Letěli jsme ve výšce 7620 metrů a poskytovali ochranu bombardérům jihovýchodně od Blechhammeru, když jsem v 11,50 hod asi o tisíc pět set metrů níže zahlédl osm Bf 109, které právě prováděly otočku směrem k bombardérům. Když jsem byl sto metrů za Messerschmittem, zahájil jsem palbu a zaznamenal jsem zásahy do trupu poblíž kořene křídla. Z Bf 109 začala unikat chladící kapalina, následovaná ohonem kouře. Pronásledoval jsem ho dolů v prudkém letu střemhlav, který jsem vybral ve výšce tři sta metrů, zatímco on šel přímo do země. Po nárazu se letadlo roztříštilo v obrovské černé explozi“. Po 7. srpnu 1944 měl tedy 1/Lt Barrie Davis na kontě svůj čtvrtý sestřel. Je nepochybně zajímavé po létech takto konfrontovat celou událost z pohledu ze země i vzduchu.

 

Přesto, že Fulnek máme takříkajíc za humny, přesné místo havárie se nám podařilo lokalizovat teprve až nyní dne 17.3.2013. Na místě dopadu letadla byly nalezeny jen velmi malé fragmenty stíhacího stroje Bf 109, ale nálezové okolnosti přesně potvrzují výpovědi pamětníků a celý výše uvedený popis události.      

Toho dne Američané sestřelili na Fulnecku kromě těchto třech zmiňovaných Bf 109 také jeden dvoumotorový Junkers Ju-88, který se zřítil také nedaleko v katastru obce Slezské Vlkovice. V jeho troskách při tom zahynuli čtyři němečtí letci. O tomto případu si povíme více v dalším následujícím článku věnovaném válečné letecké historii. 

 

připravil  Petr Bartošík    

 

 

Prameny:

- Archiv Muzea městyse Suchdol nad Odrou

- Kniha Jiřího Šaška „Pod palbou!“ (Svět křídel - 2012)

 

 

Další fotografie k článku:

 

Nalezené drobnosti:

https://leteckemuzeum.galerie.cz/6056509-fulnek-bf-109g-6#

Dobové fotografie Messerschmittu Bf 109:

https://leteckemuzeum.galerie.cz/6056500-messerschmitt-bf-109

Vyhledávání

Kontakt

Správce muzea a průvodce muzeum@suchdol-nad-odrou.cz Kamila Böhmova
605 113 310
724 389 269