Důstojný pohřeb sovětských letců z II. světové války s vojenskými poctami v Hlučíně :: LeteckeMuzeum.eu

Důstojný pohřeb sovětských letců z II. světové války s vojenskými poctami v Hlučíně

30.04.2017 18:22

V sobotu 29. dubna 2017 připravil honorární konzul Ruské federace v Ostravě pan Aleš Zedník ve spolupráci s Moravskoslezským krajem, městem Hlučín, Československou obcí legionářskou a kluby vojenské historie vojenský pohřeb dvěma letcům Rudé armády, kteří zahynuli v dubna 1945 a jejichž ostatky byly nalezeny na místě havárie sovětského bitevníku Il-2 při terénním historickém průzkumu Muzea městyse Suchdol n.O. Podporu na ruské straně poskytlo zastoupení Ministerstva obrany Ruské federace a velvyslanectví Ruské federace v Praze.

Vojenských poct se dostalo pilotu podporučíkovi Agafonu Josifoviči Tězikovovi(nar.1921) a radistovi/střelci vojínu Pavlu Vasilijeviči Vasilijevu (nar. 1918). Díky pracovníkům muzea v Suchdole nad Odrou a Klubu přátel Suchdolu n.O. – sekce vojenské historie byla zjištěna jejich jména i to, co se stalo v posledních chvílích jejich života. Neděle 15. 4. 1945 se stala jejich osudným dnem a letci našli smrt v troskách svého Šturmoviku Il-2 u obce Služovice nedaleko Opavy. Bitevní stroj výrobního čísla 11698 byl sestřelen protiletadlovým dělostřelectvem protivníka a náležel k 565. bitevnímu pluku 224. bitevní letecké divize 8. letecké armády.

Poslední čest jim přišli prokázat za ruskou stranu mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Ruské federace v České republice J.E. Alexandr VladimirovičZmějevskij, generální konzul Ruské federace v Brně pan Alexandr Budajev se svými atašé, za ministerstvo obrany RF vojenský atašé plukovník Igor Ščepin a jeho zástupce, také tajemníci velvyslanectví Valerij Konnov a Maria Vešinina. Pohřbu se zúčastnil také náměstek hejtmana MS kraje pan Jakub Unucka, představitelé policie, armády ČR a dalších asi šedesát smutečních hostů.

Důstojným počinem organizátorů bylo to, že konání pohřbu bylo přizpůsobeno programu veteránů Velké vlastenecké války z řad příslušníků československé jednotky v SSSR, kteří se v plném počtu pohřbu zúčastnili.

Pohřební průvod prošel z přilehlého parkoviště na hřbitov, kde honorární konzul ve svém projevu přiblížil přítomným životy padlých letců a podtrhl jejich odhodlání vést boj na život a na smrt v daleké zemi s urputně se bránícími fašisty. Představitel pravoslavné církve v Ostravě Otec Nikolaj provedl církevní obřad, během kterého byly urny s ostatky letců spuštěny do připraveného hrobu za zvuku státní hymny Ruské federace a čestné salvy čestné jednotky.

Se svými projevy vystoupili velvyslanec RF J.E. Alexandr VladimirovičZmějevskij, místopředseda ČSOL plk. Václav Kuchyňka, starosta Hlučína Pavel Paschek a za ruské matky promluvila Tamara Galynina. Ruská delegace položila též věnec k centrálnímu památníku vojenského hřbitova v Hlučíně, kde je pohřbeno bezmála 3500 vojáků Rudé armády.

Na závěr honorární konzul poděkoval všem, kteří finančně i organizačně přispěli k důstojnému pohřbu padlých osvoboditelů, zejména muzeu v Suchdole nad Odrou, jejichž neúnavná badatelská práce pomáhá více jak sedmdesát let po válce nalézat ztracenou leteckou vojenskou techniku a rozplétat osudy konkrétních vojáků.

Poděkování si zaslouží všichni členové čestné vojenské jednotky pod vedením kpt. Jana Šimčíka, dechová hudba z Hradce nad Moravicí, pracovníci Technických služeb města Hlučín a v neposlední řadě všichni, kteří se pohřbu zúčastnili přesto, že deštivý týden skončil jen pár hodin před obřadem.

 

(Zdroj:  https://www.honorarnikonzulat-rf.cz/su_2017_04_29.php , foto: Jan Gara)

 

 

Další odkazy k tématu:

 

В Северной Моравии погребли останки экипажа Ил-2:

https://tass.ru/obschestvo/4223049

 

Останки советских летчиков, погибших во Второй мировой войне, с воинскими почестями захоронили на кладбище в Чехии:

https://news.sputnik.ru/politika/1e71b71c7788286df9560120d9a73b26e3e139f3

 

В Чехии предали земле останки советских лётчиков

https://www.russkiymir.ru/news/224214/

 

На севере Чехии захоронили останки летчиков Ил-2 Агафона Тезикова и Павла Васильева

www.5-tv.ru/news/124889/ https://www.vz.ru/news/2017/4/29/868410.html

 

Blogers:

https://www.yaplakal.com/forum3/topic1592626.html

 

Lequipage soLvietique stormtrooper de il-2

https://www.cielfm.be/dans-le-nord-de-la-moravie-on-a-enterre-les-restes-de-

 

De bemanning van een sovjet aanval vliegtuig il-2

https://www.pitreport.nl/2017/04/29/in-noord-moravie-begraven-de-resten-van-

Vyhledávání

Kontakt

Správce muzea a průvodce muzeum@suchdol-nad-odrou.cz Kamila Böhmova
605 113 310
724 389 269